2010. augusztus 20., péntek

Nincs tömeg, de nállunk a tüzijáték helyett virágszirmok robbantak elő ......

Talán kicsit már túl hagyományos ez az Augusztus 20.ai tűzijáték számomra, nem különösebben tud felizgatni még a körülötte lévő herce hurcák miatt csak inkább felbosszantani tud.
De mivel ez a blog nem a bosszankodásról szól ezért tegyük félre a mérget és helyette mutatok neked szép nyíló virágokat.
Ja és a tűzijátékot én áttenném szilveszter estére hogy szűnjön meg végre a szívfacsaró, könnyfakasztó himnuszos újévkezdésünk, azért legyünk Boldogok ma este is és ha eljutunk a szilveszterig akkor is és addig is.


Amikor befejezi nállunk a röptét a csibecsapat.....

Egyszer hopp másszor kopp mondanám a csirkéimnek, de azok fittyet hányva rám felreppenek a kerítés szélébe és tova hussanva sem engedik meg hogy betereljem őket. Szóval szófogadatlan és torkos szemtelen baromfiak na most elveszem a kedvetek a repüléstől, szárnyaszegett kismadarakat csinálok én belőletek.
Nagymamámtól tanultam ha egy csirke repülni akar az szökni is fog persze visszafelé már nem tud mert nem tudja hogy repült át a szomszédba, elővette hát az éles ollóját és zutty kedvüket és szárnya végüket szegve elvette a kedvüket a repüléstől. A sértődött csapat ordítozva és kotkodácsolva sértődötten menekült előlem nehogy megpocsékoljam őket be egyenesen a vesztőhelyükre az ólba. :) Egyesével óvatosan kiszedve szépen levágtam az evező tollaikat hogy ne tudjanak egy darabig repülni.
Nézd csak milyen sértődötten bámulnak bele a pofámba :)

Megitatom mind ezek után veled, a jéghideg feketelevest.......

Nahát már megint ez a fekete leves, mit is jelent ez tulajdonképpen? Amikor a törökök befáradtak kis hazánkba magukkal hozták az addig nálunk többnyire ismeretlen fekete kávét. Ők főzögették mi mivel addig ezt nem ismertük elneveztük feketelevesnek de egy kicsit érdekesebben és bővebben olvashatsz róla  ITT.
Ha már számunkra nem túl szerencsésen de megismertük, próbáljunk ebből a fekete levesből valami finomat és üdítőt kihozni.

Jeges kávé, Kahluával és vanília fagyival.
Főzzünk először is két erős presszó kávét
kell hozzá még két adaghoz 4 gombóc jófajta vanília fagyi
egy fél dl Kahlua (kávé) likőr
(de más krémlikőr is megteszi, csoki, vagy whisky)
ízlés szerint cukor
tejszínhab
csipetnyi fahéj
csokireszelék vagy cukrozott kakó
és 1dl tej
és egy mixer vagy turmix gép.

Öntsük a lefőzött kávét, 2 gombóc vanília fagyit, likőrt, csipetnyi fahéjt, 1dl tejet, ízlés szerint cukrot a mixerünkbe, és turmixoljuk habosra. A pohár aljára tegyünk egy egy gombóc vanília fagyit, osszuk szét a jeges kávét két részre, díszítsük fel tejszínhabbal és csokireszelékkel és fogyasszuk el egészséggel.

Most pácban vannak....almás,karottás zöldfűszeres csirkecombok

Van az úgy amikor az ember egy bevásárlóközpontban vásárol, hogy megkívánja a csirkecombot, de olyankor én legalábbis elkezdek tépelődni magamban vajon most hogy is készítsem el, szóval elindul a vezérhangya.
Itt a kertben várnak a zöld fűszerek, egy kis rozmaring, kakukkfű, metélőhagyma, metélőfokhagyma, borsikafű, szurokfű  és a többi. A polcon még egy két huncutság amivel jól tudom elvehetem a csirke tápos ízét, és hátha véletlenül még belelöttyen ez és az. Szeretem alaposan megvizsgálni mit vásárolok és próbálok olyan combokat választani amelyekben nem törött a csont(ez nagyon rossz ízt adhat neki), kb egyformákat keresek olyan 20-25 dkg asokat, és jól megnézem hogy nem járt-e le a szavatossága.No akkor vezérhangyák be és vágjunk is bele mit is vegyünk vagy gyűjtsünk be ehhez az ételhez.
Almás, karottás, zöld fűszeres csirkecombok, fekete szójaszószban és konyakban pácolva.
Elkészítési idő: egy este és kb két óra a pácolással együtt.
Én vettem 6 db szép csirkecombot
kell hozzá még kb 1 dl étolaj is
lehet venni csirkefűszert de én csak sót és zöld fűszereket használok
egy szál rozmaring apróra vágva
egy csokor metélőhagyma szintén összevágva
pár szál metélőfokhagyma
egy szál szurokfű
egy szál borsikafű
2 szál zsenge szár zeller
egy csapott kávéskanál örölt gyömbér
egy teáskanál só
vagy a csirkefűszer
kb 1dl fekete szójaszósz (Asia centerbe vagy drogériákba)
1 fél dl. jó konyak
egy evőkanál balzsam ecet
1 evőkanál liszt
1-2 szál friss sárgarépa felkockázva(na und karikázhatod is)
1 szép nagy éretlen savanyú alma a fáról, megpucolva felkockázva (vagy a fadobozból :)
Előző este tehát tegnap, megtisztítottam a csirkéim és a zöld fűszereket és egyéb hozzávalókat rálocsolva alaposan összekevertem(fél dl olajat meghagyok a sütéshez). Jól lefedtem a nyugtató fűszerekkel átitatva és aludni küldtem őket egy éjszakára a hűtőbe.
Reggel kifényezem a tepsim és szépen sorba rendezem a csirkecombokat majd lelocsolom a megmaradt páclével és a zöld fűszeres vágott zöldséggel gyümölccsel. Lefedem egy alufóliával és beküldöm őket a sütőbe 180 fokra kb. másfél órára. Már félidőben az illatoktól korgó gyomorral vártam mikor készül el. De nem unatkoztam mert gyorsan készítettem addig egy habkönnyű burgonyapürét mellé köretnek.
Mikor közeledik a végkifejlet én még mindig csak dumálok ;) de előtte egy fél órával leveszem az alufóliát a zöldségeket lekotrom a szaftba, és néha combon öntözöm a szafttal a már barnuló húsokat.
Amikor megsült a combokat egy csipesszel óvatosan különveszem a szaftot egy evőkanál liszt kíséretében úgy ahogy van turmix gépbe öntöm és alaposan átturmixolom, azután összeforralom és a csirkékre öntöm a tálalásnál. Nagyon omlós, nagyon zamatos és a bolti csirkéből ízletes falatokat kaptunk amelyik ha megfogod szépen lefordul a csontjáról.
Jó étvágyat hozzá !


2010. augusztus 13., péntek

Gloriosa a szépség ami picit szörnyeteg...

Várva várt pillanat amikor a koronás liliomnak mint táncoló lángnyelvek a levegőben úgy nyílnak ki a virágjai. Ez a szépség elsősorban Zimbabwe nemzeti virágja de nyáron nálunk is jól érzi magát.
Én ugyan folyton elfelejtem hogy hova raktam a gumóját de ő mindig hűségesen előbukkan hol ebből a cserépből hol abból. Most is így történt hogy már csak akkor vettem észre őt amikor hosszú indás szárával kapaszkodott az ég felé. De ez a szépség picit veszélyes is lehet mert a növény minden része mérgező, megbocsátjuk azonban neki ezt mert a virágjai tartósak és csodaszépek.
Gumóról szaporodik és ha jól érzi magát a pihenő ideje alatt újabb gumókat ad nekünk ajándékba.
Homokos tőzeges földkeveréket kedveli.
Ha elfelejtjük meglocsolni nem haragszik érte.
Tavasszal a gumós hagymás növények között megtalálhatjuk a kertészeti boltokban, de a virág kiállítás alkalmával olcsóbban is beszerezhetjük. Nem fagytűrő de akár fagymentes pincében is eltelelhető.

Hogy ne mond azt, rossz májú vagyok - Mustáros majoránnás csirkemáj vajban sütve.

Gyors csirkemáj recept vacsorára friss kenyérrel vagy zsemlében reggelire.
Mustáros majoránnás csirkemáj vajban sütve.
4 személyre kb.:
40-50 dkg friss csirkemáj szív nélkül
6-7 dkg teavaj
majoránna
mustár
törött színes bors
kevés sertés sült fűszer vagy picike só
A májat tisztisd meg az erektől és azután szórj rá gazdagon majoránnát.
Tegyél rá még kb 3 evőkanálnyi mustárt és törött borsot, kevés fűszert vagy sót.
Alaposan keverd össze a csirkemájjal de nem törd!
A vajat forrósítsd fel egy olyan serpenyőben aminek fedele is van és tedd bele a mustáros csirkemájat.
Süsd addig lassú tűzön fedő alatt amíg ha bevágod a májat nem véres,de néha óvatosan forgasd át vigyázva mert a máj a sütés során felrobbanhat és nehogy megégesd magad.
Azután picit hagyd még egy két percet a fedő alatt és tálald forrón friss kenyérrel vagy zsemlében.
Adj hozzá finom savanyúságot vagy salátát.
Tipp:
Az elkészített csirkemájból készíthetsz pástétomot is ha ledarálod és 2-3 tojásos rántottát adsz még hozzá, azzal is átdarálod, illetve utána ízesítheted még különleges fűszerekkel is mint pl. csipetnyi fahéj vagy egy kis erős tokaji bor 2-3 evőkanálnyi, (esetleg jó fajta konyak is mehet bele de akkor nem kell a bor)de én már ízesítettem pl. mézeskalács fűszerkeverékkel is amiből csak tényleg kevés kell az intenzív ízek miatt, a lényeg hogy alaposan pépesítsd át.
Jó étvágyat hozzá.

2010. augusztus 8., vasárnap

A Diósdi lankákon....

Hát ritkán kirándulunk de ez egy gyönyörű hely, és ilyenkor nemcsak gyönyörű, hanem finom,illatos, zamatos mert régen itt termelték Magyarország legízletesebb őszibarackjait. Híres még a sok mandulafájáról is és arról is hogy egy szép kisváros. Felmentünk tehát a dombokra és készítettem egy panorámaképet. Íme....
Nagyítsd ki...

Relax

Egy kis film a kerti tavunkról.

2010. augusztus 1., vasárnap

Ebéd előtt sütkérezünk utána meg kéregetünk...

Lehet kérdés hogy a család többi tagjai is szerepelni akarnak?
Naná ma gyönyörű idő volt de a finom illatok becsalták az ebeket is a lakásba és kaptak egy kis maradék csirke porcokat. Az egész napos megfeszített szolgálat után megérdemelték ;)


Lehet ezeknek a pofáknak ellenállni?

Csili Csalamádé mert már nem férek az uborkáktól....

Eljött az augusztus ideje télire is gondolni, na meg az sem utolsó hogy a hűtőbe már nem férünk az uborkáktól, ami a kertben termett. Így hát bevásárláskor belekapaszkodtam egy jó nagy fej káposztába(1,2 kg.) és szóltam neki hogy gyere velem, de ha már úgy is a vásárlásnál tartunk nem árt beszerezni még egy kg zöldpaprikát ami lehet vegyes színű is, 3-4 szál sárgarépát, 1 kg hagymát, ha nincs uborkád abból is 1 kg-ot (DE NE kígyó uborka legyen), szükségünk lesz még egy Knorr savanyúságtartósítóra is és kis borkénre,kb fél kg cukorra,23 dl ecetre, ja és egy jó nagy kényelmes edényre amibe minden alaposan megmosott,megtisztított zöldséget bele gyalulunk vékonyra de azért ha ropogósra akarjuk ne legyen hajszálvékony.
Kb. 2 evőkanál sóval és egy kis borkénnel összekeverjük és állni hagyjuk.
Hoppá most jut eszembe hogy én gyalultam még bele 4-5 db zöld paradicsomot is.

Addig elkészítjük a savanyúság levét de vigyázzunk mert a zacskón a leírás csal, ha inkább az édeskés pikáns ízeket kedveljük, akkor jóval több cukor kell mint a zacskón leírt(legalább kétszeres mennyiség)és ha nem akarunk új szűzhártyákat növeszteni akkor pedig ecetből csak a felét használjuk el a leírtakhoz képest.
Ha elkészült a lé hűtsük le, közben nyomkodjuk ki a létől a gyalult egyveleget és tegyük alaposan kimosott, kicsepegtet befőttes üvegekbe amiből kb. 8 üveg lesz(attól függ hogy tömöd meg) Ne tömd meg a szájáig mert nem marad helyed a lének, az üveg hajlatig tömködtem én, ha megvan merd tele lével a szájáig és zárd le az üvegeket jó erősen.
Nincs más dolgunk csak betenni a spájzba, mi a garázsba tesszük mert ott van hidegebb és várni hogy megérjen és felbonthassuk egy jó ebédhez.


Tejfölös kapros laskagomba leves, vajas galuskával

Vásárolni voltunk a hétvégére és eszembe jutott hogy milyen régen csináltam már laska gombából levest, de hát mint tudjuk én szeretek be újítani bár ez nem nagy ördöngösség csak egy kis fantázia kérdése, így hát gondoltam kipróbálom kapros tejfölösen. Úgy tűnik finom lett.
 Jöjjön a recept: (Kb. 4 személyre)
25 dkg friss laska gomba
1 szép szál friss répa
1 szép szál friss gyökér
3-4 dkg vaj(szoba hőmérsékletű de a margarin is megteszi)
 kis szerecsendió frissen reszelve
pár szem frissen tört fekete bors
4 evőkanál liszt
teáskanál piros paprika
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor kapor(vagy szárított)
én használok leves kockát is hozzá 2 db
kis ételízesítő
1 tojás
1 2 dl tejföl a jobbikból
A zöldségeket megpucolom és felkarikázom, majd a vaj felére rádobom és kicsit megpárolom, friss szerecsendió reszelékkel pici sóval, borssal ízesítem majd az apróra vágott gombával, piros paprikával tovább párolom.
Amikor átpárolódott felöntöm kb másfél liter vízzel és beleteszem a leveskockákat illetve beízesítem és hagyom hogy főjön egy kicsit, addig elkészítjük a vajas galuskát és a habarást a tejföllel.
A galuskához a szoba hőmérsékletű vaj (2dkg) 1 egész tojás 3 evőkanál liszt pici só és zöldpetrezselyem apróra vágva.Az egészet keverjük össze alaposan és tegyük a hűtőbe állni.

A Habaráshoz egy púpos evőkanál liszt kB. 1-2 dl víz és a 2dl tejföl kell.
Ha a levesünk felforrt és puhák a zöldségek akkor habarjuk be úgy hogy a habaráshoz merjünk egy két merőkanál forró levest és úgy öntsük bele a forró levesbe a habarásunk így nem csapódik ki a tejföl.
Ha felforrt akkor tegyük bele a finomra vágott kaprot és petrezselymet, utána pedig egy teáskanállal szaggassuk bele a vajas galuskánkat.
Kevés forralás után a fedőt rátéve el is készült a finom gombalevesünk.
Jó étvágyat hozzá !