2010. március 26., péntek

A Tavasz 13 pillanata képekben

Helló !

Itt a tavasz úgy tűnik nézzük csak !
A biztos hírhozó a hunyor.
A Barackfa is szépen rügyezik és bordón világítanak a virágrügyek rajta.
Felébredt a télen lecsupaszodott metélőhagyma is.
A két csirkefogó schnauzer is kiült a kerítés tövébe sütkérezni.
Az ékszer orchidea is kibontotta a szirmait.
Az illatos Cattleya virágai mint egy táncosnő fodros szoknyája, és ez az egyike az illatos orchideáknak.
Most egy virág nyílt ki de még kettő készül mellé.
A Leopárd minta is jól illik ennek a növénynek.
Ez az orchidea is igazi különlegesség, nem szokványos színeivel és formájával ejtett rabul.
Bonie és Clide a két zebrapinty. Ők is élvezik a jó kis meleg napsütést.
Totyizselé a Nimfa papagáj csodálkozva néz hogy vajon jól sikerült e a sztár fotó.
Felébredt a tó is, a halak amint meglátnak odausznak és kajáért könyörögnek.
Itt megkapták és gyorsan habzsolni kezdtek. A Két Koi ponty már lassan vágósúlyban.

2010. március 25., csütörtök

Amit szeretek csinálni - nevetés

Nincs is mulatságosabb mint egy nevető kis ember .
Nevess te is vele !
Ime...

Amit szívesen fogyasztok - Medvehagyma

Próbálok összeszedni egészséges dolgokat az amit szívesen fogyasztok kategóriában, és most ide értünk a medvehagymához mert ugye most van idénye.
Én ilyenkor nagyobb tételt megveszek vagy gyüjtök és összevágva egy jól zárodó zacskóba a mélyhütőbe teszem, jó mártások , körözött , tésztafélék ízesítésére is, de én már csináltam belőle medvehagymás tejszínes zöldfüszeres burgonyát is köretnek.(Recept később)
Tehát akkor nézzük mire is jó ez a növény.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.
Hogyan használjuk?

Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló! 

Könnyű tejszínes pulykahúsos tagliatelle(szélesmetélt)

Hú de rég írtam már be receptet. Nosza vágjunk bele.
Egy gyors recept 4 személyre.
0.5 kg tagliatelle(szélesmetélt)én a LIDL be szereztem be
30-40 dkg friss pulykadarálthús
10 dkg bacon szalonna kockázva
2-2,5 dl főzőtejszín
reszelt parmezán sajt ízlés szerint
Tejszínes sonkás tészta alap (Knor)
1 dl étolaj
Kis szerecsendió őrölt
bors

A felkockázott bacon szalonnát piritsd le kis olajon és tedd rá a pulykadarálthúst.
Pirítsd addig amig majdnem megpuhul, közben füszerezd kis szerecsendióval és borsal pici sót is tehetsz rá de vigyázz mert a mártás por elég sós !!! A mártás por felét keverd ki a 2.5 dl tejszinnel és ugyanennyi vízzel  (tehát az összes folyadék fél liter legyen) és ha már jó a pulykahúsod öntsd nyakon a mártással és forrald fel alaposan, állandó kevergetés mellet.
Közben a tésztát főzd ki (aldente!) tehát ne kulimájsz legyen hanem inkább egyet roppan.
Ha kifőtt  a tésztád szürd le és pici olajjal keverd össze hogy ne ragadjon és tálald az ételt majd szórd meg parmezánnal !
Jó étvágyat kívánok !
Közben halgass egy kis zenét és kortyolgass egy kis hűs vörös bort ;)

2010. március 16., kedd

Amit a mai helyzetben szívesen csinálok....Leszarom :)

Remélem a tabletta készítői és weboldal kitalálói nem haragszanak meg, de olyan mókás ámde értékes dologra találtam ami abszolult belefér a mai magyar hétköznapi életbe és kis hazánkba a messze menőkig hasznos lehet.
 Szeretnék ezennel szeretettel ajánlani mindenkinek egy kis hangulatváltozáshoz, illetve az esti híradók és politikai müsorok elé egy kis nyugtatót.
Ideges? Nyugtalan? Sok a befizetetlen csekk? Árverezi a bank az otthonát?
Szedjen Leszarom tablettát !!!
A Mellékhatásokról tájékozodjon az alábbi weboldalon.